- Wat is een E-sigaret?
Een elektronische sigaret of E-sigaret kunt u in feite zien als een soort inhalator. Soms zelfs met het uiterlijk van een tabak sigaret. De E-sigaret bevat geen tabak en brandt niet, de vloeistof wordt slechts verdampt. Bij het dampen van een E-sigaret komen bij correct gebruik geen schadelijke stoffen vrij zoals teer en koolmonoxide. - Voor wie is de E-sigaret bedoeld?
De E-sigaret is bedoeld voor rokers die niet zomaar 1 2 3 kunnen of willen stoppen en dus een minder ongezond alternatief zoeken.
De E-sigaret is in ieder geval niet bedoelt voor niet-rokers. - Is een E-sigaret veilig voor de gezondheid?
Een E-sigaret is minder ongezond dan de tabak sigaret. Er is op het internet voldoende informatie aanwezig waarop u uw eigen mening kunt baseren.
Wij raden u aan zichzelf eerst terdege te informeren vóór dat u met dampen begint. - Kan het gebruik van een E-sigaret kanker veroorzaken?
Gezien het huidige wetenschappelijk onderzoek is het zeer onwaarschijnlijk dat elektrisch dampen op de lange termijn kanker zou kunnen veroorzaken. - Bevat E-Liquid anti-vries middelen?
Nee, deze mythe is ontstaan door een ( achterhaalde) persverklaring van de FDA in 2009 met betrekking tot de E-sigaret. De FDA had destijds 18 cartridges van 2 bedrijven getest. Hierbij werd 1 cartridge positief getest met een niet toxische waarde van ongeveer 1% diëthyleen glycol. Het werd in geen van de andere monsters aangetroffen. Tot nu toe is deze stof bij geen enkel ander onderzoek meer aangetroffen. - Bevat E-Liquid gevaarlijke giftige stoffen, chemische stoffen en metalen?
Bij correct gebruik kan E-Liquid hooguit nicotine bevatten. Let wel: Nicotine is een giftige en verslavende stof. Het gaat bij het consumeren natuurlijk om de hoeveelheid die u tot zich neemt voordat u kan zeggen dat het gevaarlijk is. De waarden van eventueel potentieel gevaarlijke stoffen (bij hoge doseringen) zijn zo laag in de E-Liquids dat deze in principe geen gezondheidsrisico vormen. Behoudens dan de risico’s van het gebruik van nicotine. - Waarom lees ik in de media dat de E-sigaret mogelijk schadelijker is dan tabak roken?
Omdat de tabak- en farmaceutische industrie alsmede de regeringen en de WHO liever geen E-sigaret op de markt zien. De WHO is tegen alles wat de gezondheid negatief zou kunnen beïnvloeden en bij de andere 3 gaat het alleen maar om geld. Deze 4 grootmachten worden door de Main Stream Media op de voet gevolgd. - Zijn de E-sigaret en E-Liquid gereguleerd via een wet?
Ja, zowel de E-sigaret als ook de nicotine houdende E-Liquids zijn gereguleerd in de nieuwe Europese Tabaksrichtlijn (TPD2) – artikel 20. De E-sigaret heeft niets met tabak te maken en de opgestelde regelgeving is op veel vlakken ronduit absurd. Als geneesmiddel classificeren is men niet gelukt. De rechter wees dit af. Protest, acties, petities en burgerinitiatieven kunnen uiteindelijk een acceptabele wetgeving voor het elektrisch dampen realiseren. Een zeer zware en tijdrovende zaak voor de dampersgemeenschap. - Welke E-sigaret en E-Liquid lijkt het meest op een tabak sigaret?
Er zijn E-sigaretten die er exact uitzien als de tabak sigaret. Dit zijn de mini- en wegwerp E-sigaretten. Qua performance zijn deze het minst geschikt zijn voor de gemiddelde (ex)roker. Dit is meer iets voor de gelegenheidsroker die zo af en toe op een feestje een gebruikt. Voor wat betreft de E-Liquid zijn er tabak smaakjes die aardig in de buurt komen van de smaak van de tabak sigaret. Echter geen enkele E-Liquid smaakt exact zoals een tabak sigaret. Het is ook moeilijk om te vergelijken, omdat een sigaret verbrand en een E-sigaret juist niet. - Waar en bij wie kan ik de E-sigaret en E-Liquid aanschaffen?
U kunt het best een E-sigaret aanschaffen bij degene die u het beste advies kunt geven. Het beste advies kunt u krijgen van iemand die zich vanaf het ontstaan van de E-sigaret met dampen heeft bezig gehouden. Mensen met de meeste ervaring hebben alles al een keer met de E-sigaret meegemaakt en hebben meer dan genoeg advies in huis die u zouden kunnen helpen. Een goede service van uw adviseur is dan ook belangrijk. - Hoe lang is E-Liquid houdbaar?
De meeste E-Liquids zijn tenminste 2 jaar houdbaar. - Is elektrisch dampen goedkoper of duurder dan klassieke tabak roken?
Het is voor het gros van de dampers goedkoper. Wanneer u “gemiddeld” dampt dan kan het u zomaar de helft schelen. Vergeet echter niet dat u een stuk minder ongezond bezig bent. Dit laatste is niet in geld uit te drukken. - Welke smaken E-Liquid zijn er verkrijgbaar?
Sommige merken hebben meer dan 100 smaken. U kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een E-Liquid van te verkrijgen. - Met welke E-Liquid kan ik het beste starten als ik overstap naar dampen?
Smaak is erg persoonlijk dus dat is moeilijk te beantwoorden. U kunt het best beginnen met een aantal milde tabak smaken. Na een tijdje kunt u alles gaan proberen wat u maar lekker lijkt. - Hoe lang gaat een E-sigaret mee?
Dat is afhankelijk van de mate van gebruik en de kwaliteit. Eigenlijk hebben we het dan meestal over de batterij. Ook oplaadbare batterijen nemen langzaam in prestatie af en moeten om de zoveel tijd vervangen worden. Gemiddeld moet een mid-size type E-sigaret een drie kwart jaar meegaan. - Heeft een E-sigaret onderhoud nodig?
Dat is afhankelijk van de mate van gebruik en het type E-sigaret (batterijcapaciteit). Stel dat u een eGo type E-sigaret heeft met een batterijcapaciteit van rond de 1000 mAh dan komt u als gemiddelde damper er de dag wel mee door. - Hoe lang doe ik met een flesje E-Liquid van 10 ml?
Dat is afhankelijk van hoeveel u dampt en de apparatuur die u gebruikt. Met een mid-size (eGo type) E-sigaret en een gemiddeld dampgedrag moet een dag of 3 met 10 ml E-Liquid haalbaar zijn.
Belangrijke info vooraf:
- Regels:
Een e-sigaret is een elektronisch product waarmee (nicotinehoudende) damp kan worden geïnhaleerd. Vanaf 20 mei 2016 gelden er nieuwe regels voor de verkoop van de e-sigaret. Zo bestaat een leeftijdsgrens van 18 jaar. De regelgeving is bedoeld om ervoor te zorgen dat de e-sigaretten in de winkel veilig zijn. Daarnaast moet het ontmoedigen dat jongeren beginnen met roken. - Wetgeving:
Er gelden sinds 20 mei 2016 strengere regels voor de e-sigaret en aankoop van e-liquids. De regels staan in de Tabaks- en rookwarenwet. Hierin wordt het volgende geregeld: Een leeftijdsgrens van 18 jaar voor gebruik van de e-sigaret en eisen aan de veiligheid van de e-sigaret. Wij houden ons uiteraard strikt aan deze regels. - Gezondheid:
Nicotine is een zeer verslavende stof. Wanneer u een niet-roker bent, dient u niet met dampen te beginnen.
Veelgemaakte fouten:
- Men leest de gebruiksaanwijzing niet waardoor er van alles mis kan gaan. Vraag bij de aankoop aan uw adviseur hoe alles werkt en houdt de gebruiksaanwijzing bij de hand. Zo maakt u het beste gebruik van uw nieuwe e-sigaret en voorkomt u teleurstellingen.
- Men verdiept zich vooraf niet welke e-sigaret het best passend is. Houdt u van eenvoudig en gemak, of gaat u voor een meer geavanceerdere e-sigaret met meer opties en mogelijkheden? Zorg dat u tijdens de aankoop verschillende modellen en uitvoeringen kunt proberen. Zo komt u tot de beste keuze!
- De batterij wordt vaak te kort opgeladen. Zorg ervoor dat u de gebruiksaanwijzing van uw e-sigaret en de batterij oged heeft doorgelezen. Beter vraagt u het uw adviseur. Door het op de juiste manier opladen van uw batterij heeft u er veel langer plezier van!
- Er wordt vaak gekozen voor een verkeerde combinatie batterij en verdamper. Iets wat gemakkelijk voorkomen kan worden door te kiezen voor een e-sigaret starterset, deze is al helemaal compleet en bevat alle onderdelen die op elkaar zijn afgestemd.
- Men laat na het vullen de verdamper van de e-sigaret niet eerst goed de e-liquid intrekken (minimaal 5 min) zodat deze niet optimaal kan functioneren (verbranding van katoen).
- Men stelt bij ingebruikname of na het verwisselen van een coil de variable volt/watts/temperatuur direct te hoog in. Wanneer u heeft gekozen voor een e-sigaret met een variabel percentage zet deze dan bij ingebruikname eerst op het laagste voltage/wattage/temperatuur zodat de verdamper de kans krijgt om goed in te dampen. Wanneer de coil goed is ingedampt kunt u in stappen weer het voltage/watts/temperatuur verhogen tot het gewenste.
- Vaak neemt men als “beginnend damper” een korte snelle “hijs”. Anders dan bij gewone sigaretten is het niet goed om een snelle hijs te nemen van uw e-sigaret. Het gloeispiraaltje heeft namelijk heel even de tijd nodig om op temperatuur te komen. Een te snelle hijs kan dus betekenen dat u vloeistof in uw mond krijgt. Hijs gemiddeld +/- 3 tot 4 seconden langzaam aan uw e-sigaret. Vraag uw adviseur om het u uit te leggen, zodat uw start met dampen succesvol gaat zijn.
- Het vloeistof reservoir wordt te vol afgevuld. Vul de e-sigaret niet te vol om te voorkomen dat er vloeistof in het dampbuisje kan komen en dus ook in uw mond.
- Men maakt niet alle onderdelen tijdig schoon met bijvoorbeeld een tissue, waardoor er zich bijvoorbeeld condens in de drip-tip of “schoorsteen” kan ophopen. Uw e-sigaret pruttelt en protesteert hiertegen. Dus mocht uw e-sigaret tegensputteren, is het tijd om even een tissue te gebruiken. Uw adviseur zal u zeker uitleggen hoe u dit doet.
- Men vergeet voldoende reserve onderdelen bij zich te hebben. Zorg voor voldoende reserve onderdelen en e-liquid, zodat u altijd iets in reserve hebt.
- Kies voor e-liquids met het juiste nicotinegehalte, wanneer u net stopt met roken is het raadzaam te kiezen voor e-liquids met een vergelijkbaar nicotinegehalte en dit dan eventueel langzaam af te bouwen, dit voorkomt afkickverschijnselen en op termijn bereikt u het zelfde resultaat.
- Men vergeet deskundig advies aan een goede specialist te vragen. Wanneer u met dampen begint, komen er best wat dingen op u af. Geen zorgen, . . een goede damp specialist of adviseur heeft de juiste kennis in huis om een “e-sigaret op maat” aan u te adviseren. Het resultaat: de beste dampervaring voor uw situatie en de grootste kans dat u het beste profijt heeft van uw nieuwe e-sigaret.
- Laat u niet te snel verleiden door absurd lage prijzen voor de zogenaamde high-end devices. Er zijn nogal wat clones in omloop en ondanks dat deze vaak best goed zijn, kan het achteraf toch teleurstellend zijn wanneer u dacht een originele gekocht te hebben. Het komt niet zelden voor dat het origineel toch een stuk degelijker blijkt te zijn en veel beter presteert. De spreuk “Goedkoop is duurkoop” kan ook in de dampwereld met regelmaat worden teruggelezen in reviews en gebruikerservaringen. Koop uw e-sigaret daarom bij een goed bekendstaande winkel. U voorkomt daarmee teleurstellingen!
- Batterij opladen:
Het best laadt u de batterij de eerste keer minimaal 4 uur op. Vaak wordt dit al in de bijgesloten handleiding geadviseerd. Het verlengt namelijk de levensduur van de batterij. Maak de batterij altijd eerst volledig leeg en laad dan pas de batterij weer altijd volledig op. Zodra de oplader aangeeft dat de batterij vol is, haalt u de batterij van de oplader af en laat de batterij niet onnodig langer in de ingeschakelde oplader zitten. Op deze manier benut de langste levensduur van uw batterij. - Onderweg:
Wanneer u veel onderweg bent met de auto en u wilt tijdens het reizen lekker door kunnen dampen, is een autolader erg handig. Een passthrough functionaliteit op de batterij is dan een echte uitkomst. Ukunt dan opladen én dampen tegelijkertijd terwijl u onderweg bent met de auto. pas echter wel goed op in het verkeer! Laat u niet afleiden door het gebruik van uw e-sigaret tijdens het rijden! - Uitzetten:
Wanneer u de E-sigaret meeneemt zet dan de batterij het beste uit óf in de eventueel aanwezige vergrendel of lock stand voor dat u de E-sigaret in uw zak steekt of in een tas opbergt. Het kan namelijk vervelende situaties opleveren wanneer de E-sigaret ongewild ingeschakeld wordt in uw broekzak. U kunt hem bijvoorbeeld ook in een daarvoor bestemd etui doen waar u tevens de oplader en E-Liquid in kan opbergen. - Gebruik tijdens het dampen:
Activeer de batterij pas op het moment dat u een hijs neemt en laat de vuurknop van de batterij los direct nadat u een hijs genomen hebt. U voorkomt hiermee dat er lekkage gaat optreden en/of dat de verdamper veel te heet wordt. Hijst u zonder de batterij geactiveerd te hebben dan kan de coil te vochtig worden en “verzuipen”. U krijgt dan een gorgelend geluid, weinig damp en smaak is dan het gevolg.
- Nieuwe tankjes:
Voor dat u een nieuwe tank (verdamper of clearomizer) in gebruik gaat nemen is het verstandig deze eerst (conform handleiding) te demonteren en grondig te reinigen. Er kunnen in sommige gevallen nog ongewilde olie of andere productie restjes aanwezig zijn en deze veroorzaken een vieze smaak. Het beste gebruikt u hiervoor een bakje met warm water met daarin afwasmiddel. Bij sterke olieachtige aanslag doet u bij het afwasmiddel ook nog een scheutje schoonmaakazijn. Laat het geheel een uurtje weken en borstel de onderdeeltjes met een zacht afwasborsteltje. Spoel het daarna goed af met water en maak de onderdeeltjes droog met bijvoorbeeld een papieren keukendoekje. Procedure herhalen indien nodig. Het best vraagt u uw adviseur om het tankje te controleren of het voor direct gebruik beschikbaar is. - Vullen:
Het vloeistofreservoir (tankje) vult u altijd via de zijwand en nooit in het midden. Het buisje in het midden is namelijk de luchttoevoer en daar mag geen vloeistof in komen. Vul het vloeistofreservoir nooit te vol. Hiermee voorkomt u lekkage. Na het vullen kunt u de E-sigaret het best ongeveer 5 minuten laten staan zodat de wick voldoende E-Liquid op kan nemen. Damp het vloeistofreservoir nooit helemaal leeg. Hiermee voorkomt u een dryhit. Een dryhit krijgt u als er te weinig vloeistof in het kousje zit en geeft een verbrande smaak. Vraag uw adviseur u uit te leggen hoe u het tankje vult, dat voorkomt veel ergernis! - Onderhoud:
Maak de verdamper bijvoorbeeld bij het wisselen van de coil of anders één keer per week schoon met warm water. Het gebruikmaken van een zeefje is erg handig, zodat u geen onderdelen kunt kwijtraken. U doet de onderdeeltjes in het zeefje en houdt het geheel onder stromend warm water. Zo kunnen er ook geen kleine onderdeeltjes in de afvoer verdwijnen. Let op dat u bij het demonteren en schoonmaken geen afsluitringetjes verliest. Maak de in- en/of uitwendige schroefdraad voor aansluiting op de batterij regelmatig schoon met een droog doekje. Door condens, lichte vervuiling of vloeistof restjes kan de verdamper wel eens minder goed contact maken. Het mondstuk (driptip) moet natuurlijk elke dag worden gereinigd met warm water.
- Reinigen:
Het reinigen van sommige typen standaard silica en ekowool coils kunt u doen door het uit te spoelen onder warm water. Het wick (lontje) dient u daarna goed droog te deppen met een stukje keukenpapier, de clearomizer en coil weer monteren en zonder vloeistof terugplaatsen op de batterij. Vervolgens voert u een een aantal dryburners uit. Hiermee verdampt u de rest van het aanwezige water in de wick en komen ook de laatste restjes vuil los van de gloeidraad. Dryburnen kunt u een aantal keren herhalen, waarbij u steeds de batterij 3 à 4 seconden activeert. Blaas daarna even in het midden om de hele kleine vuiltjes te verwijderen. Als u het bovenste gedeelte van de clearomizer hierbij niet monteert kunt u in het midden de gloeidraad steeds zien opgloeien. Na deze handeling is de coil vaak weer als nieuw en gaat deze ook langer mee. U merkt het direct aan de verbeterde smaak wanneer u weer gaat dampen. Coils met katoen als wick materiaal kunt u niet dryburnen met de wick nog geplaatst. Dat vliegt spontaan in brand!
NOTE: Het best vraagt u aan uw adviseur voor goede uitleg en eventueel demonstratie, zodat er niets fout kan gaan! - Slecht contact met batterij:
Wanneer de verdamper geen contact wil maken kunt u naast het reinigen bij sommige verdampers de coil een 0,5 mm omlaag wrikken (met moed, beleid en trouw). U gebruikt hiervoor het best een klein pincetje. - Smaak:
Wanneer de smaak negatief begint te veranderen en/of de dampproductie loopt terug, controleert u dan eerst het tanksysteem. Reinig of vervang de coil of vervang de cartomizer. - Montage:
Wanner u een nieuwe coil monteert, let er dan altijd goed op dat alles weer netjes op elkaar aansluit. Het moet allemaal goed vast zitten, maar niet zo muurvast dat u de volgende keer een tang nodig hebt om het weer los te krijgen. Gewoon met niet teveel kracht aandraaien en vast is vast.
- Proeven:
Als startende damper koopt u het best uw eerste E-Liquids in kleine hoeveelheden. Beter nog: Laat u raad geven door uw adviseur! Wanneer u enkele lekkere smaakjes heeft, geeft dit u de gelegenheid meerdere smaken uit te proberen zonder dat u te veel zou moeten weggeven of weggooien. Veel merken bieden proefpakketjes aan met flesjes van 5,0 ml. Kies in het begin niet alleen maar het goedkoopste maar ook niet het duurste. Sommige merken voeren gelijke namen voor de smaakjes maar als je ze na elkaar probeert zit er vaak een wereld van verschil tussen. - PG/VG
Koop in het begin verschillende samenstellingen van PG (propyleenglycol) en VG (vegetable glycerine). Hier geldt vooral uitproberen. Voor de meeste startende dampers zal een verhouding PG/VG = 50/50, 60/40 of 70/30 goed zal uitpakken qua smaak en damp. Mocht u daadwerkelijk wat allergische reacties bemerken, probeert u dan eens een E-Liquid met een hoger VG gehalte. - Als startende damper kunt u het beste eerst wat tabak smaken uitproberen. Veel beginners verwachten namelijk nog een soortgelijke smaak als hun vertrouwde klassieke sigaret. Geen enkele E-Liquid smaakt exact zoals een oude vertrouwde klassieke tabak sigaret, maar sommige E-Liquids komen aardig in de buurt. Vergeet niet dat er ook tabak smaken tussen zullen zitten die beter smaken dan uw sigaret ooit gesmaakt heeft.
- Naaldflesjes:
Het best schaft u wat naaldflesjes aan (deze zijn doorgaands 10 ml) om de E-Liquid in over te gieten. Het is vaak makkelijker om hiermee uw tankje te vullen. De flesjes zijn iet duur en besparen u veel narigheid met morsen etcetera. - Wanneer u zelf e-liquids wilt mixen: “Steep your juice before use”. Sommige E-Liquids smaken beter na een paar dagen of soms zelfs weken “steepen” (gerijpt) te hebben. Als u wat ervaring met E-Liquids heeft, weet u ook welke u ruimschoots op tijd moet aanschaffen zodat ze kunnen “steepen” voordat u ze gaat gebruiken. Schud een flesje altijd goed door voordat u een tankje vult.