Aroma

Aroma voor e-liquids

Aroma voor e-liquids:

Het maken van eigen liquids met een (mix van) aroma is niet eens zo  moeilijk. In het kort gezegd, neemt  u een smaakloze basis (pg of vg) en doet daar een kleine hoeveelheid smaakstof (flavour / aroma) bij.

Dit mengsel dient u 1 of 2 keer per dag te schudden en laat het nog een tijdje staan om goed te rijpen (steepen), en klaar is uw e-liquid! Wanneer u uw e-liquid nog een weekje extra laat staan wordt het alleen nog maar lekkerder!

Aroma’s

Sommige soorten aroma zijn sterk van aard, andere zijn weer minder geconcentreerd. Hoe sterker een smaakstof is, hoe minder u ervan aan de base hoeft toe te voegen.
Hoeveel aroma moet u toevoegen bij de hoeveelheid liquid die u wilt maken?
Dat is een simpele rekensom.  Wanneer u 10ml liquid wilt maken bestaande uit 5% aroma (dat is ééntwintigste deel aroma), dan neemt u 9,5 ml base en 0,5ml aroma.
Wilt u 2%? Dan neemt u 9,8 ml base en 0,2 ml aroma. Bij 20% aroma (éénvijfde) neemt u  8 ml base en 2 ml aroma. (Let op: in het laatste geval zal, door de grote hoeveelheid die u aan de base toevoegt, ook je nicotinegehalte wat dalen.
Natuurlijk kunt u ook aroma’s met elkaar mengen, maar dan raden wij wel aan om eerst elk smaak apart te maken en dan pas samen te mengen.

Aroma en base afmeten

Om uw base af te meten kunt u mini-maatbekertjes of spuiten gebruiken. Het aroma afmeten luistert uiteraard iets nauwer. Het gaat hierbij tenslotte om minimale hoeveelheden. Vaak gebruiken DIY’ers spuitjes voor dat doel. Het meest handig zijn de spuitjes van 1ml met een schaalverdeling van 0,1 ml. U kunt zulke spuitjes eenvoudig bij de apotheek kopen.
Druppelen kan natuurlijk ook, maar pas op, want het is nogal onnauwkeurig. De goegemeente zegt dat 20 druppels samen 1ml zijn, maar in werkelijkheid hangt dat enorm af van de viscositeit van het aroma en van het type tuitje dat op het flesje zit…

Steepen

Wanneer u uw e-liquid op smaak heeft gemaakt, moet het als gezegd nog wel een aantal dagen steepen (rijpen).  In de meeste gevallen knt u 5 dagen aan houden. het beste resultaat verkrijgt u waneer u pas gemaakte liquid op een warme plek laat steepen.
In het begin zal uw mengsel wat troebel oogen, maar met een aantal dagen rust zal tijdens het steepen de vloeistof mooi helder worden.